dinsdag 26 februari 2008

Technical breakdown


Grote paniek gisteren. Mijn laptop, die nu al 2 Geustravels onze toeverlaat is, crashte gisteren totaal. Niks deed ie nog. Opstarten wou ie niet. Windows onherstelbaar kapot. Probleem is wel dat al mijn foto's opgeslagen waren op dat rotding en den dezen had natuurlijk geen backups meer gemaakt sinds 20 januari. Stress ten top, dus.

Opgesloten in ons zweterig campertje (het regende weer eens buiten), ben ik uren bezig geweest om de schade proberen te herstellen. Maar niets hielp. Zelfs met een boot-cd kon ik niet aan mijn bestanden. Enige oplossing : een volledige herinstallatie van windows. Probleem is dan wel dat dan de ganse C-schijf overgeschreven wordt en dat ik al mijn programma's kwijt ben. Gelukkig heb ik wel al mijn foto's en tekstbestanden op een aparte partitie opgeslagen. (D-schijf)


Na uren van gerotzooi is Windows in een heel naakte versie terug geinstalleerd. Ik krijg de laptop terug opgestart, maar alles werkt zeer langzaam en het rotding loopt constant vast. Ik heb ondertussen wel alle foto's gebackupt naar DVD, dus die ben ik gelukkig niet kwijt. Wel alle fotobewerkingsprogramma's en andere technische hoogstandjes waar ik me aan waagde, zijn nu definitief verdwenen.

Cooktown

Fischermans wharf, Cooktown
Toen de Endeavour in 1770 averij opliep op een koraalrif, verbleven Kapitein Cook en zijn bemanning 6 weken in dit gebied om het schip te repareren. Dit is de reden waarom Cooktown er prat op gaat de eerste blanke Australische nederzetting te zijn. Zo'n 100 jaar later groeide het dorpje, door de goudvonsten in de Palmer rivier, uit tot de 1 na grootste stad van Queensland. De ruim 30.000 zielen tellende bevolking had de keuze uit zo'n zeventig pubs en een gelijkaardig aantal bordelen. Tegenwoordig zijn er maar een 2.000 inwoners over, maar veel van de historische gebouwen zijn intact bewaard gebleven.
Omdat de weg langs de kust naar Cooktown grotendeels alleen maar toegankelijk is voor terreinwagens, hebben wij de 300 km lange omweg door de outback afgelegd. Een mooie maar lange rit, met maar een drietal kleine plaatsjes om even te verpozen.



De talrijke termietenheuvels nemen in het Noord-Australische landschap een opvallende plaats in.
Meestal hebben ze dezelfde kleur als de grond waarop ze staan.


The Black Mountains zijn zwarte granieten rotsformaties, die zo'n 260 miljoen jaar geleden ontstonden onder het aardoppervlak en door bodemerosie aan de oppervlakte kwamen.



Australische kraanvogels (Grus rubicundus, eng. naam Brolga) worden 1,3 meter hoog en hebben een spanwijdte van 2,3 meter. Ze staan bekend om hun indrukwekkende dansen, waarbij ze buigen en springen. Niet dat ik dat heb mogen meemaken, want zodra ze mij opmerkten, vlogen ze geschrokken weg.



Zeevogel bij Fisherman's Wharf. Ik herken 'm niet onmiddelijk. Wie wel ?

zondag 24 februari 2008

Atherton Tablelands (4) - Butterflies - Vlinders







Atherton Tableland (3) The Birds - vogeltjes

Apostle Bird (Apostelvogel - Struthidea cinerea)
Pied Heron (Bonte reiger - Egretta picata)
Fig Bird (Groene vijgvogel - Sphecotheres viridis)
Buff banded rail (Geelbandral - Gallirallus philippensis)



zaterdag 23 februari 2008

Atherton Tablelands (2)

We zijn nu al een paar dagen rond aan ’t toeren in en rond de Atherton Tablelands, een prachtig heuvelachtig landschap in de buurt van Cairns. We hebben geprobeerd om zowat elke plek te bezichtigen, die te boek staat als ‘must see’. Watervallen bij de vleet (zie vorig blog-item), kilometers regenwoud, idyllische meren, wondermooie vergezichten, oude historische dorpjes (voor zover je hier tenminste van historisch kan spreken), honderden soorten vogels en vlinders. We hebben echt ons best gedaan om deze mooiste streek van Queensland uit te kammen tot op de bot. We hebben de laatste dagen mooi en betrekkelijk droog weer gehad, zodat we deze wetlands op ons gemak hebben kunnen bezichtigen.

De Curtain Fig Tree (gordijnenvijgenboom) is een wurgvijg. Wurgvijgen groeien rond bomen en doden hun gastheer uiteindelijk. In dit geval vormen de luchtwortels, die vanuit de boomtoppen naar beneden groeien, een 15 meter lang gordijn.


Lake Eacham is een krater die miljoenen jaren geleden is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. In het kristalheldere meer zagen we talloze ‘Saw Selled Turtles’ (Elseya latisternum) zwemmen. Deze zoetwaterschildpad kan door zijn bodem ademen. Maar van tijd tot tijd moet ie toch even zijn neus boven water steken om een verse teug lucht door zijn longen te jagen.

Het centrum van het dorpje Yungaburra is door de National Trust als historisch erfgoed bestempeld vanwege de vele historische gebouwen.

De Babinda Boulders zijn door het water gladgeslepen rotsen en een geliefd foto-object.

donderdag 21 februari 2008

Atherton Tablelands

Tablelands : uitzicht van Milaa Milaa lookout
The Millstream Falls : de wijdste watervallen

Milaa Milaa Falls : de mooiste watervallen





dinsdag 19 februari 2008

Bugs - Insekten







Met een luchtvochtigheid van boven de 80% en temperaturen van tussen 25° en 30° ben je hier gedoemd constant nat te zijn. Is het niet van de regen, dan is het van het zweten.

Natuurlijk gedijen insekten in zo'n omstandigheden perfect. Van de miniscule sandflies, over de in alle maten veelkleurige mieren tot de immense steekvliegen. Allemaal hebben ze 1 ding gemeen : ze lusten ons bloed wel. Onze armen en benen zien er ondertussen uit alsof we de mazelen hebben. Deze rotbeesten hebben ondertussen genoeg aandacht van mij gehad. Daarom heb ik hier drie lieflijkere, minder bijtende exemplaren afgebeeld.

Mission Beach & Tully

Strand van Mission Beach. Je kan er echter 's zomers niet zwemmen wegens de levensgevaarlijke kwallen.
Tully Gorge. White-water rafting regio.
Cassowary. Veel beloven, niets zien.

Tully is de natste plek in Australia. We zijn ondertussen toch al wat regen gewend, dus, wij daar naar toe. En het had zijn naam van Wetlands echt niet gestolen. De belangrijkste toeristische attractie van deze regio is wildwater-raften. Dat hebben we dit keer overgeslagen. Maar we gaan nog streken tegenkomen waar dit ook veel gedaan wordt. Dus, wie weet.
De omgeving van Mission Beach staat bekend om de Cassowary. Een grote zwarte vogel, grootte vergelijkbaar met een emoe, met blauw-rode kop. Twee dagen heb ik tevergeefs lopen uitkijken naar die vogel, maar, ofwel kan ie zich echt goed verbergen, ofwel zitten er niet zoveel als ze beweren. Ik zal genoegen moeten nemen met een fotootje van een verkeersbord, die hier zo talrijk staan geplaatst, als elders in Australië verkeersborden van kangaroes.

zondag 17 februari 2008

Townsville - Little Chrystal Creek - Balgal Beach

Townsville gezien vanaf Castle Hill

Townsville beach (The Strand)

Little Chrystal Creek
Balgal Beach (1)
Balgal Beach (2)
krabben op Balgal Beach





Bird Watching






Wat kan je beter doen als het regent, dan je op je gemak, beschut, neerzetten en proberen fotootjes te maken van de vogels die langskomen.

Townsville - REEF HQ



Ideaal uitstapje om het slechte weer te vergeten : Reef HQ - het plaatselijk aquarium.
Konden we tenminste foto's maken van hetgene we al gezien hadden met snorkelen.
Het experiment met de onderwater-wegwerpcamera was spijtig genoeg mislukt.




donderdag 14 februari 2008

MacKay uitgeroepen als rampgebied.

Two Mackay residents paddle down the appropriately named River Street in Mackay. (ABC News: Sara Hicks)

Voordat er mensen, die het Australische nieuws volgen, ongerust worden. We zijn enkele dagen geleden, tussen de buien door, kunnen weggeraken uit MacKay en hebben 2 dagen lekker gerelaxed bij Airlie Beach, zo'n 100 km verderop. Twee dagen zon, maar toen brak het noodweer opnieuw los. Het ergste getroffen blijkt MacKay te zijn, waar de noodtoestand is uitgeroepen en talloze mensen moeten worden geevacueerd. Er zou uren aan een stuk ongeveer per uur 100mm neerslag per vierkante meter gevallen zijn. Daar waar in februari normaal 350mm per maand neervalt. Gelukkig dat wij daar net weg waren.



Airlie Beach: 2 fotootjes van boten , die in de storm zijn losgeslagen en aangespoeld zijn.