zaterdag 1 maart 2008

Gevaren in Australië - deel 3

Kasuarissen (Casuariidae) zijn een groep grote loopvogels uit Nieuw-Guinea en Australië.
Zij leven in het tropisch regenwoud van Queensland en Nieuw-Guinea. Zij zijn (in de verte) verwant aan de struisvogel en (wat nauwer) aan de emoe van Australië. Hoewel het vrij schuwe vogels zijn, is het niet verstandig ze te dicht te benaderen omdat zij dan erg agressief kunnen worden. Een schop van een kasuarispoot, met een scherpe, op een mes gelijkende klauw eraan kan een dodelijke verwonding opleveren. Het zijn vruchteneters. Zij zoeken op de grond naar gevallen vruchten of halen ze van laaghangende takken af. Ook paddenstoelen, insecten, kikkers, slangen en andere kleine diersoorten staan op het menu. Hun levensduur wordt op 40-50 jaar geschat.
Van de Zuidelijke helmkasuaris van het Australische Queensland is niet zo veel bekend, hoewel het na de Struisvogel en de Emoe de derde vogel naar grootte is. Hij wordt 1,50 tot 1,60 m lang en zo'n 60 kg zwaar en heeft een benen helm op zijn kop, een unicum onder de vogels. Hij gebruikt de helm om zich beter door het struikgewas te kunnen voortbewegen . Het wijfje is het grootst en het meest duidelijk gekleurd. Hun poten hebben drie tenen, waarvan de middelste een scherpe klauw heeft van 12 cm lang. Ze kunnen goed rennen, tot 50 km/h toe. Ze kunnen 1,50 hoog springen en zijn uitstekende zwemmers.
De Helmkasuaris is een bedreigde vogelsoort doordat zijn van nature al niet erg grote leefgebied bedreigd wordt. De schattingen over het aantal nog in het wild levende vogels loopt uiteen: van 1500 tot 10.000, omdat de vogel zo schuw is en moeilijk te tellen.



Hier heeft een of andere leukerd zich geamuseerd met de borden wat aan te passen.


Autorijden in Australië kan gevaarlijk zijn !!!

Geen opmerkingen: