maandag 10 maart 2008

Uluru – Kata Tjuta National Park

Kata Tjuta - The Olga's

Twee dagen ronddwalen in het bekendste nationaal park van Australië (wereld ?), was een wondermooie belevenis. The Red Centre heeft zijn naam niet gestolen. Alle schakeringen tussen licht-oranje en dieprood overheersen hier het beeld. Op enkele minuten tijd veranderen door de lichtinval de kleuren van bergen en uitzichten.
Bij Kata Tjuta (oftewel The Olga's) hebben we de zonsopgang mogen aanschouwen. Bij Uluru (Ayers Rock) bewonderden we zonsondergang.

Kata Tutja : De aboriginals zien in deze 36 monolieten versteende reuzen. We hebben gekozen om hier in de vroege ochtend 'The valley of the winds walk (7,4 km)' te wandelen. Vanaf 11u 's morgens is het verboden om de volledige wandeling te maken wegens te gevaarlijk en te heet (temperaturen van boven de 40 graden). 't Is een welkome afwisseling om na weken met regen in Noord-Oost-Australië eens een heldere blauwe lucht boven je hoofd te zien.


Korte rustpauze bij onze tocht door de Olga's
The valley of the winds walk in Kata Tjuta.


Uluru, misschien wel de beroemdste attractie van Australië, is een indrukwekkende monoliet die 350 m boven de zanderige vlakte uitsteekt. Hij is door zijn blanke ontdekker naar een Zuid-Australisch politicus genoemd (Ayers rock). De oerbewoners noemen 'm sinds duizenden jaren Uluru. We hebben onze wandelafstand hier wat beperkter gehouden, want onder de loodzware middagzon was het afzien. De 2 km terugweg van de rots naar het Cultural Centre, waar ons bus ons zou oppikken, was er eigenlijk te veel aan. Wat kan een ijskoude cola toch heerlijk zijn als je bijna het kookpunt hebt bereikt.Luchtfoto van Uluru, genomen net voor we landden in Ayers Rock.Uluru net voor zonsondergang

Geen opmerkingen: